Numerical Ability Test Questions and Answers



Home > Numerical Tests > Numerical Ability > Numerical Ability Questions



A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?


A. 4 km/hr
B. 6 km/hr
C. 8 km/hr
D. Data inadequate

View Answer

Answer & Explanation:

Answer: Option B

Explanation: Rate downstream = 16/2 kmph = 8 kmph.

Rate upstream = 16/4 kmph = 4 kmph.

Speed in still water = 1/2x(8 + 4) kmph = 6 kmph.





The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:


A. 1.2 km
B. 1.8 km
C. 2.4 km
D. 3.6 km

View Answer

Answer & Explanation:

Answer: Option D

Explanation: Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph.

Distance travelled = 18 x (12/60) km = 3.6 km.





A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:


A. 2 mph
B. 2.5 mph
C. 3 mph
D. 4 mph

View Answer

Answer & Explanation:

Answer: Option A

Explanation:

Numerical Ability Questions and Answers




A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place?


A. 2.4 km
B. 2.5 km
C. 3 km
D. 3.6 km

View Answer

Answer & Explanation:

Answer: Option A

Explanation: Speed downstream = (5 + 1) kmph = 6 kmph.

Speed upstream = (5 - 1) kmph = 4 kmph.

Let the required distance be x km.

Then, x/6 + x/4 = 1

2x + 3x = 12

5x = 12

x = 2.4 km.





A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 1 hours. If the speed of the stream be 3 kmph, what is the speed of the boat in still water?


A. 12 kmph
B. 13 kmph
C. 14 kmph
D. 15 kmph
E. None of these

View Answer

Answer & Explanation:

Answer: Option D

Explanation: Let the speed of the boat in still water be x kmph. Then,

Speed downstream = (x + 3) kmph,

Speed upstream = (x - 3) kmph.

(x + 3) x 1 = (x - 3) x 3/2

2x + 6 = 3x - 9

x = 15 kmph.





Page 1   | Page 2   | Page 3  



Leave comments and discuss the questions above here.


There are no comments yet!


Sorry, you need javascript enabled to post any comments.
Copyright © The Online Test Centre 2005-2012 | Terms and Conditions | Links | Blog


The largest provider of tests on the web. We have thousands of questions covering

 

numerical and verbal aptitude tests, diagrammatic and logic tests, reasoning tests,

 

puzzles, general knowledge test questions and GMAT test advice and questions.

 

No login required. All tests are free. All the tests you need when you need them.